EI (Tom Barr) vs. ADA (Amano)

Daugiau
prieš 8 m. 6 mėn. - prieš 8 m. 6 mėn. #18928 nuo greedy
greedy tema: EI (Tom Barr) vs. ADA (Amano)
Tema buvo sukurta ir perkelta iš kitos diskusijos, dėl pasikeitusio temos rakurso.

Visi turi savas tiesas ir burti tenka pačiam.Vieni sako co2 kiaurą parą, ADA filosofija sako reikia, kad ph nekristų žemiau 6,8 , nes pradeda stagnuoti nitrifikacija ir nesveika "nugazuot" bakterijas..Pas mane pvz buvo ir ph kontroleris ir jokio pagerėjimo nepastebėjau..Geriausiai augo augalai su kh=0 ar kh=1.Aišku ir kh tada kaitaliojosi dramatiškai.Siūlinio dumblio buvo ir su kontroleriu tiek pat ir be jo..Todėl pradedu nebetikėt ta ph pastovumo svarba.Kas kokių minčių?
Paskutinis taisymas: prieš 8 m. 6 mėn. nuo yankadi.

Please Prisijungti or Sukurti sąskaitą to join the conversation.

Daugiau
prieš 8 m. 6 mėn. - prieš 8 m. 6 mėn. #18929 nuo yankadi
yankadi atsakė į temą: EI (Tom Barr) vx. ADA (Amano)
Kas liečia KH, tai jis visada mažesnis arba gali būti lygus GH, ir kadangi dauguma augalų geriau jaučiasi lieso, minkšto vandens sąlygomis, norint augalų kondicijos, verta neturėti didesnių reikšmių.. Aišku, yra ir tokių augalų kuriems patinka trąšesnis, net kietesnis vanduo, bet jų nėra daugiau nei tų kurie mėgsta liesesnį, minkštesnį vandenį.
Aišku, gali dabar kas imti ir ginčytis, kad aš kalbu neteisingai, nes gyvena už Atlanto toks dėdė Tomas Baras, kuriam sekasi beveik VISUS augalus auginti ir kietame vandenyje. Taip, jis moka, ką moka. Bet, mano galva ir akimis, augalų kondicija čia jau negroja (aišku būna išimčių, bet čia rūšių niuansai, visgi, turiu omeny daugumą plačiausiai paplitusių augalų), čia groja augalų augimo tempai.. :) Auginti pomidorus ir agurkus yra viena, o gėles, jau kita.. Juk savo akvariumuose ir norime grožio - povandeninių gėlynų, miškų, o ne pomidorų ar agurkų šiltnamių, kuriuose tikslas, tik kuo didesnis derlius.. Tai tokie ir skirtumai tarp to minkšto/lieso ir kieto/trąšaus vandens. Minkštas/trąšus vanduo geriau, nei kietas/trąšus, bet yra tam tikri augalai kuriems ir tas trąšumas lygus kaip ir kietumui - kondicija prastėja. Tai tokie pastebėjimai.
Aišku čia tik vandens niuansai.

Solidžiai akvariumo sistemai gruntas, kaip terpė šaknų augimui ir mikroorganizmų gyvasčiai puoselėti, svarbus lygiai tiek pat kaip ir vanduo. Bet tema ne apie tai. :)

Kažkodėl mažai kuriama temų, kaip konkretus augalas jaučiasi prie tam tikrų davinių.. Gi iš to viskas ir susideda. Augalai labai skirtingi, akvariumai su daviniais (įranga, priežiūra) skirtingi, žmonės ir jų požiūriai į akvariumą skirtingi, turimi tikslai skirtingi.. Man patinka, ir labai įdomu bendraujant klausytis, kaip žmonės gali apie konkretų augalą pasakoti, apie patirtis su juo, iš čia daugiau informacijos ateina.. Kuo daugiau augalų akvariume - tuo painesnė ir sudėtingesnė dėlionė, ne tik skeipingo atžvilgiu, bet ir botanine, kaip suderinti skirtingus augalus, arba kaip parinkti tinkamus augalus.. Čia esmė.. :) Bet kiekvienam savo, čia tik mano nuomonė.
Paskutinis taisymas: prieš 8 m. 6 mėn. nuo yankadi.
The following user(s) said Thank You: Virgis, greedy

Please Prisijungti or Sukurti sąskaitą to join the conversation.

Daugiau
prieš 8 m. 6 mėn. #18930 nuo Virgis
Virgis atsakė į temą: EI (Tom Barr) vx. ADA (Amano)
Labai jau daug prieštaravimų sau viename poste...

Gal reiktų rašit paprasčiau ;)
pora citatų:
"kadangi dauguma augalų geriau jaučiasi lieso, minkšto vandens sąlygomis"
"Minkštas/trąšus vanduo geriau, nei kietas/trąšus, bet yra tam tikri augalai kuriems ir tas trąšumas lygus kaip ir kietumui - kondicija prastėja."

Pomiddorus ir adurkus irgi reikia mokėti auginti, o išmokstama tuomet kai suprantamas kas ir su kuo valgoma, o ne buriama iš tirščių...
Taigi o T. Barr indėli mūsų hobiui yra bene didiausias per pastaruosius 10-15 metų... Aš nekalbu apie EI, Aš kalbu apie tai ką jis iš viso davė akvariumininkams klausimais susijusiais su augalų auginimu, fiziologija, poreikiais, bei mitų paneigimais.

Daugelis augalų yra labai plastiški ir lengvai prisitaiko prie esamų sąlygų, o ne daugelis augalų kažką mėgsta...
Ir skirtumas tar tavo posto yra tik tas , kad tau neįtinka tai Jog jis dar sugeba iš gebėjimo auginti augalus dar ir pagrįsti savo žinias.
Tas pačias mintis apie grunto svarbą T. Barr jau visuomet akcentuodavo jau ir prieš gerus 8 metus, o jūs dabar bandote tai pateikti kaip kažkokią naujieną.

Na bet tiek to.
The following user(s) said Thank You: yankadi, Domantas

Please Prisijungti or Sukurti sąskaitą to join the conversation.

Daugiau
prieš 8 m. 6 mėn. - prieš 8 m. 6 mėn. #18933 nuo yankadi
yankadi atsakė į temą: EI (Tom Barr) vx. ADA (Amano)
Virgi, Jūsų žinutėje tik T.Barr stovyklos gynyba. :)
Praktikoje atrandama daugiau nei kartais kažkas bando į kompiuterio ekraną sudėti..
O kas jau kas, bet ir vėl tas pats Amano praktikos, kuri pakeitė ir įnešė naujų vėjų į hobį turėjo daugiausiai, tad daugiausiai nusipelniusį hobiui žmogų per visus 30 metų aš dedikuočiau pirmu numeriu Takashi Amano. Apie substrato svarbą, jis gilinosi jau daugiau nei prieš 20 metų.. Tom Barr prieš 8 (kaip Jūs teigiate).. Vakarai atsilieka hobyje nuo Azijiečių, ir labai stipriai. Gal todėl jie ir atsilieka, kad labiau klauso tų kurie garsiai rėkia, ,,muša" :diablo tuos kurie su jų nuomone nesutinka, ir peikia tuos kurie irgi moka gerai augalus auginti, o ir dar kaip :beach .. Čia aš kalbu apie patį Tom Barr, kaip asmenį, kurio pasisakymų esu ,,n" skaitęs, ir man jie vietomis pasirodė super labai nedraugiški, lenkti į savojo metodo ir savų tiesų aukštinimą ir kitų menkinimą. Šis ilgametis kapsėjimas davė rezultatų - tūkstančiai pasekėjų visame pasaulyje, bet kaip nekeista, daugiausia Vakarų pasaulyje. Valio, tikslas - pasiektas. Augalus ir dumblius dabar moka kiekvienas auginti, bet auginti augalus gražius, juos prižiūrėti - tokių nėra daug. Visi tie kurie daugiausia praktikos turi - gerai sekasi, ir susikuria savas tiesas, kas teisinga, kuris metodas, ar kurių metodų visuma yra geriausia. Azijiečiai daro gerai pagal senają mokyklą. Sakyčiau, geriausiai pasaulyje.. :) Jų kultūroje pagarba kitam žmogui ir gilinimasis į menkiausias smulkmenas akvariume yra natūralus dalykas. Iš to viskas ir išplaukia..
Įžvelgti skirtumus augaluose T.Barr mokykla nemokė ir nemoko.. Amano mokė..
Paskutinis taisymas: prieš 8 m. 6 mėn. nuo yankadi.
The following user(s) said Thank You: landscaper, saulix, varyla, bulduri, VYGANDAS

Please Prisijungti or Sukurti sąskaitą to join the conversation.

Daugiau
prieš 8 m. 6 mėn. #18934 nuo landscaper
landscaper atsakė į temą: EI (Tom Barr) vx. ADA (Amano)
100% pritariu :pray

Please Prisijungti or Sukurti sąskaitą to join the conversation.

Daugiau
prieš 8 m. 6 mėn. #18937 nuo aurumas
aurumas atsakė į temą: EI (Tom Barr) vs. ADA (Amano)
Erm... net nesu gerai girdėjes apie Tom Barr bet galiu pasakyti, gaila kad nebėra Amano, jo darbai suteikia stiprybės tobulėti..

Please Prisijungti or Sukurti sąskaitą to join the conversation.

Daugiau
prieš 8 m. 6 mėn. #18940 nuo bulduri
bulduri atsakė į temą: EI (Tom Barr) vs. ADA (Amano)
Gera diskusija gavosi :good jeigu reikėtų balsuoti, tai tik už T.Amano mokyklą :smilehug galite sakyti ką norit,bet jie šitame hobyje yra Nr.1 :)

Žemaitija :)

Please Prisijungti or Sukurti sąskaitą to join the conversation.

Daugiau
prieš 8 m. 6 mėn. #18941 nuo vito
vito atsakė į temą: EI (Tom Barr) vs. ADA (Amano)
Gal ir ne nauja ,bet gal kam ir naudinga bus ... Trumpai ir aiškiai apie sistemas nuoroda
The following user(s) said Thank You: varyla, bulduri

Please Prisijungti or Sukurti sąskaitą to join the conversation.

Daugiau
prieš 8 m. 6 mėn. - prieš 8 m. 6 mėn. #18958 nuo Virgis
Virgis atsakė į temą: EI (Tom Barr) vs. ADA (Amano)
Yankadi o jūs kieno stovyklą ginate... argi nesate toks pats šališkas ir į viską žvelgiate blaiviai.
Pastebiu ir Lietuvoje įsivyraujant T.Amano "Fanboy" kultą kur nemato nieko apart mistinio Amano dieviškumo...
Taigi nusileiskite ant žemės.
T. Amano buvo didis žmogus vertas pagarbos kuris akvariumų dizaino ir akvariumų kultūrai davė didelį ir nenuginčijamą impulsą. To aš niekada neginčijau ir neginčysiu.
Ar šis Hobis (augalinių akvariumų dizainas) būtų išpopuliarėjęs be T. Amano - tikriausiai ne. Ar šis hobis būtų išpopuliarėjęs be augalų - NE.
Tam kad tuos augalus auginti reikia tam tikrų žinių, o ne tik stebėti augalą. Reikia dar ir suprasti ko tam augalui reikia. Kiek info apie daug davė T. Amano - kokia jo metodika?
Taigi net nesuvokdami visi aplinkui naudojasi PPS, PPSpro, EI, PMDD ir pan. Net ir Ada trešimo metodas paremtas PMDD.
Sakai T. Amano ilgai tyrinėjo grunto poveikį vandens augalams...
Aš niekur nerašiau prieš kiek laiko tuo užsiėmė T. Baras, aš tik parašiau kad Lietuvoje dabar nauja "banga" kalbėti apie gruntą", nors apie grunto svarbą hobyje šnekama jau labai seniai. Aš pats Tuo pradėjau domėtis maždaug prieš 8 metus. Taigi ir parašiau kada AŠ susipažinau su T. Barr postais.
Taigi net ne T.Amano pirmas ir ne T. Barr pirmas prakalbo apie grunto svarbą. Grunto ypatinga reikšmė akvariumo augalams buvo akcentuojama jau praeito amžiaus penktajame dešimtmetį ir tai padarė Dupla. Kaip beje ta pati Dupla pirmoji ir pasiūlė naudoti CO2 papildoma tiekimą į akvariumą.
Sakai kad azijiečiai nepralenkiami hobyje. Kuriame? Augalų auginimo ar dizaino? Dizaine gal jie jiems ir sunkiai prilygsta likęs pasaulis, bet čia yra kiti niuansai, tradicijos ir kultūra.
Tačiau jei kalbame apie augalus ir jų auginimą, bei pasiekimus šioje srityje. Jūsų azijiečių čia nėra. Jie čia tik kopijuotojai ir greiti technoligijų perėmėjai.
Taigi. Jei jau sakote A, pasakykite ir B.
Diskusijos čia jokios nėra, ne ir nebuvo nes jūs bandote lyginti ir priešpastatyti du nesulyginamus dalykus dizainerį prieš biologą-mokslininką. Tai net nelyginami dalykai. Ir čia net ne simpatijų klausimas čia paprasčiausiai elementaraus suvokimo stoka.
Ko kai kuriems turbūt niekada ir nelemta suprasti, o tik pritarti visu 100%.

PS. Tom Barr nėra vien tik EI, ir tai net ne jo vieno nuopelnas...
Paskutinis taisymas: prieš 8 m. 6 mėn. nuo Virgis.
The following user(s) said Thank You: Domantas, Dr.Phantom, saulius

Please Prisijungti or Sukurti sąskaitą to join the conversation.

Daugiau
prieš 8 m. 6 mėn. #18959 nuo Vėjagalvis
Vėjagalvis atsakė į temą: EI (Tom Barr) vs. ADA (Amano)
Čia T. Barro "heiterio" puslapis. Pakankamai ekscentriškas žmogus, buvo užbanintas Barro puslapyje, paprašė būti ištrintam iš UKAPS.org, taip uždarė savo psl. kuriame daug naudingų nuorodų ir eksperimentų. Tačiau paliko atvirą augalų maistinių medžiagų suvartojimo ir augimo eksperimentą. Jis dar vykdomas, viskas kalibruojama. Su vertėju mintį įmanoma pagauti ir pasidaryti savo išvadas:
www.prirodni-akvarium.cz/rostliny-rust

Jo pasisakymai apie EI ukaps.org (ieškoti Marcel G)
www.ukaps.org/forum/threads/personal-exp...natives.37923/page-4

Manau, kad skirtingi požiūrių supratimas leidžia tapti geresniais augalų augintojais. O daromi ir viešinami eksperimentai - tai tik didžiulis pliusas hobiui.
The following user(s) said Thank You: vito, bulduri, Egis

Please Prisijungti or Sukurti sąskaitą to join the conversation.

Daugiau
prieš 8 m. 6 mėn. #18960 nuo markox
markox atsakė į temą: EI (Tom Barr) vs. ADA (Amano)
Tikrai gaila, kad tas žmogus užsidarė savo puslapį, ten tikrai buvo daug naudingos informacijos.

Būk greitas klausytis, bet lėtas atsakyti.
Žmogaus liežuvis - jo pražūtis.

Please Prisijungti or Sukurti sąskaitą to join the conversation.

Daugiau
prieš 8 m. 6 mėn. #18976 nuo Egis
Egis atsakė į temą: EI (Tom Barr) vs. ADA (Amano)
Užkalnio mokykla atrodo rimtai kol skaitai;) o kai pamatai neturi kur akių dėt iš gėdos, kad patikėjai pezalais :gamer

Please Prisijungti or Sukurti sąskaitą to join the conversation.