planuojamas akvariumas, reikia patarimų

Daugiau
prieš 7 m. 10 mėn. #24539 nuo ramashka
ramashka tema: planuojamas akvariumas, reikia patarimų
taigi pardaviau savo 130l akvą su viskuo kas ten buvo ir dabar kuriu planus apie naują, kiek didesnį.
Visų pirma reiktų apsispręsti dėl ilgio ir aukščio.
Kambarys leidžia daryti akvariumą tik 40cm pločio, nes kitaip neliks praėjimo. Ilgis galimas 150-200cm.
Aukštis ????

Tikiuosi gauti patarimų dėl akvariumo aukščio. Dar tiksliai nežinau kas jame gyvens, ar vien šakos ir amerikos ciklidai, ar bus daug augalų ir mažieji amerikos ciklidai. Reikia maksimaliai išnaudoti aukštį tūriui, bet taip kad šviesa pasiektų dugną kokiai pievai suauginti panorėjus.

Koks apšvietimas, kokios lempos geriausiai sieka dugną? MH sunaudoja daug energijos ir geltonai šviečia, gal kas iš led variantų.

Dar būčiau dėkinga už patarimus dėl filtracijos. Visais saugumo sumetimais nuo netikėtų išsipilimų nutariau daryti filtraciją sumpo pagalba, bet vėlgi dėl tų sumetimų sumpas bus viduje akvariume. Štai paveikslėlis kaip aš tai įsivaizduoju.



čia vėlgi klausimai. Pompa greičiausiai bus apačioje našumas 2000l/h. išmetimas planuojamas irgi apačioje, kad nupustų nuo smėlio visus nešvarumus. tačiau norėtųsi ir paviršių judinti, kas geriau tada būtų, dar viena pompa iš apačios tik išmetimas viršuje ar tiesiog cirkuliacinę silpnutę dar kažkur pridėti.
Priedai:

Please Prisijungti or Sukurti sąskaitą to join the conversation.

Daugiau
prieš 7 m. 10 mėn. - prieš 7 m. 10 mėn. #24540 nuo Pukudza
Pukudza atsakė į temą: planuojamas akvariumas, reikia patarimų
Kad jau ilgas ir siauras, gal vistik protingiau daryt sumpą akvariumo gale? ir konstrukciškai paprasčiau, ir priežiūra lengvesnė jeigu bus aukštas.

Ir dar pastebėjimas dėl pompos - jau 500l/val atsimušusi nuo stiklo jau pajudina tokį gruntą kaip JBL manado, tai šiuo atveju ne tik kad nešvarumus, bet ir visa smėlį nupūs. Aš savam turiu problemą kad apie pompos išmetimo angą gaunas tokia "mirties zona" kur nieko negali sodint nes srovė stipriai per didelė. Aš išmetimą daryčiau aukštai kad smėlį srovė pasiektų jau atsimušus nuo stiklo, arba reiktų galvot apie kažkokį gudresnį difuzorių.
Paskutinis taisymas: prieš 7 m. 10 mėn. nuo Pukudza.
The following user(s) said Thank You: ramashka

Please Prisijungti or Sukurti sąskaitą to join the conversation.

Daugiau
prieš 7 m. 10 mėn. #24541 nuo Andrius1111
Andrius1111 atsakė į temą: planuojamas akvariumas, reikia patarimų
1. Akvariumas stovės ant spintelės/rėmo? Jei spintelė nebus užimta - geriau sumpą daryti spintelėje, DAUG patogiau aptarnauti,ką nors keisti ir valyti. Saugumo prasme sumpas po akva- tikrai saugu, naudoju > 5 metus, jokių problemų. Persipylimai/išsipylimai neįmanomi teisingai suprojektavus.
2. Jei spintelėje nėra vietos (nes tik šis motyvas gali būti...) - Jūsų variantas yra tik iš bėdos, vargsite nemažai.
Kaip rašė Pukudza - srovė taip, kaip paveikslėlyje neleis sodinti augalų priekyje, arba kuriame nors šone , jei nukreipsite srovę kairėn ar dešinėn. Sumažintų srovę fleita/fleitos abipus vidinio sumpo ("šachtos"), tačiau 300-500 ltr akvai prašosi bent 1200-2000 ltr/h filtracija, gali būti stiproka srovė. Nebent upės biotopą planuojate :)
3. Smėlio plovimas ir išmetimas viršuje/apačioje priklauso nuo akvariumo tipo -jei žuvinis be substrato ar smulkaus ir lengvo grunto, tada plauname smėlį, jei augalai ir ADA soil - tik viršuje, nestipri srovė.
4. Apšvietimas - jei LED po 1 ar 3 W, iki 70 cm gylio lengvai pramuša, tik reikėtų optikos, kad šviesa per daug nesklistų už akvos. Augaliniam ar žuviniam šviestuvas gali būti 2x Blau Aquaristic Lumina 62-1 su raudonais papildomais arba vien 6500 K LED. Arba kombinacija iš skirtų gėlavandeniams: orphek.com/atlantik-p-planted-aquarium/ - linzių laipsnius galima pasirinkti, su standartinėm galima pievą auginti iki 1 m gylyje. Su specialiom nuo 5 iki 60 laipsnių - iki 2 m.
The following user(s) said Thank You: ramashka

Please Prisijungti or Sukurti sąskaitą to join the conversation.

Daugiau
prieš 7 m. 10 mėn. - prieš 7 m. 10 mėn. #24544 nuo ramashka
ramashka atsakė į temą: planuojamas akvariumas, reikia patarimų
o jeigu tarkim deti ant tos pompos trišakį ir raide T išmetimus, du viršuje į šonus, kad paviršių judintų, ir vieną kokiais 10cm nuo dugno per vidurį. Nes pompa žadu kokius 2000l/h imti. Tada ir smėlį plautų ir srovė gautųsi ne itin stipri. Kvarcinis smėlis yra ganėtinai sunkus, jį išjudinti reikia pastangų.

dar dėl matmenų, jeigu tarkim daryti 180ilgis 40plotis ir 55aukštis, tai šiame puslapy ,su saugumo faktoriumi 3, išmeta 10mm storio stiklą. Tai čia gaunasi tas paskaičiavimas su standumo briaunomis ar be? kokius matmenis yra realu daryti be standumo briaunų? Nes 40cm plius briaunos tai aš rankos neįkišiu, siauroka bus. www.theaquatools.com/building-your-aquarium

dėl apšvietimo. Darant DIY šviestuvą ir imant 1W ledukus juos galima kiek priskaičiau naudoti be radiatoriaus, tiktų aliuminio plokštė? optika tarkim 90laipsniu. kaip pasiskaičiuoti kiek man jų reikės?
Paskutinis taisymas: prieš 7 m. 10 mėn. nuo ramashka.

Please Prisijungti or Sukurti sąskaitą to join the conversation.

Daugiau
prieš 7 m. 10 mėn. #24545 nuo Pukudza
Pukudza atsakė į temą: planuojamas akvariumas, reikia patarimų
visi 90 laipsnių kampai labai kerta per pompos našumą ir garso prideda. Ir klausimas - o kodėl ne klasikinis persipilantis sumpas su pertvarom o toks? Nes vanduo turi savybę pasirinkt lengviausią kelią, tai kai paėmimas iš trijų pusių - nenustebsiu kad filtravimo medžiagose susidarys labai netolygus judėjimas, ir prižiūrėt sunku - šonines kempines išimt nejudinant visko kaip ir neįmanoma bus? O darnat "klasikinį" trijų skyriu sumpa - pirmas skyrius mechaninis valymas, antras - biologinis/puringenas, trečias "techninis" - pompa, šildytuvas, gal netgi co2 reaktorius.

Please Prisijungti or Sukurti sąskaitą to join the conversation.

Daugiau
prieš 7 m. 10 mėn. #24546 nuo markox
markox atsakė į temą: planuojamas akvariumas, reikia patarimų
Gal galvoja, kad bus pigiau, nes geras sumpas su vamzdynu, gera pompa ir visa kita tikrai nėra pigu.
Valymas to vidinio bus tikras hemarojus , jau jeigu neišeina darytis išorinio, tai bent kairėje pusėje arba dešinėje lai būna vidinis

Būk greitas klausytis, bet lėtas atsakyti.
Žmogaus liežuvis - jo pražūtis.

Please Prisijungti or Sukurti sąskaitą to join the conversation.

Daugiau
prieš 7 m. 10 mėn. #24548 nuo Andrius1111
Andrius1111 atsakė į temą: planuojamas akvariumas, reikia patarimų
Trišakiais galima, tik pompos našumas kris iki 40-60 % jei ne daugiau. Kiekviena alkūnė 90 laipsnių žiauriai muša pompos debitą, kaip ir kiekvienas cm keliant aukštyn su tokiom pompom. Tik nepamirškite pakankamai gerai ir stipriai tuos trišakius sujungti.
Dėl 180 cm ilgio - taip , tik su standumo briaunom, ir tai rekomenduojama 11 mm storis min., Jūsų kalkuliatoriuje jei renkatės 3.8 saugumo koeficientą. Dugną mano kalkuliatorius rekomenduoja storesnį:

Aquarium glass calculator
Tank Water Height (H) (mm): 550
Tank Length (L) (mm): 1800
Tank Width (W) (mm): 400
Recommended Safety factor (Sf) : 3,8

Recommended Side Glass Thickness at Sf : 11,0
Maximum Deflection of Glass (mm): 0,36

Recommended Bottom Glass Thickness at Sf : 15,3
Maximum Deflection of Glass (mm): 0,27

Daryčiau priekinį Optiwhite 12 mm stiklą, dugną iš 15 mm ir 2-3 dalių. Ir ne tik briaunos, bet ir pora šonkaulių (skersai). Be briaunų gali tekti naudoti 15 mm stiklą, bet gal tai geriau nei briaunos? Turiu akvą 120 cmx50 cm x 55 cm aukščio be briaunų iš 12 mm OptiW. Laiko.
LED: taip, naudojant 1W LED užtenka STOROS ir SUNKIOS aliuminio RADIATORIAUS plokštės su dideliu paviršiaus plotu. Juk LEDu bus daug. Skaičiavimas paprastas: akvos paviršiaus plotui turėtų tekti tiek šviesos, kiek natūraliom sąlygom jūsų auginami augalai gautų gamtoje. Vidutiniškai tai 12000-50000 lm/m2, imame apie 20000-23000 lm. Jei 1 W LED išduoda 70 lm srautą (gal rasite geresnius), reikės apie 280-320 LEDukų :) kurie vartos apie 280-320 W ir dalis tos energijos virs šiluma. Ir net su optika 90 laipsn. reikės daug LEDų....
Gal geriau apsieiti su silpnesniais LED ir kuriems tikrai nereikia super radiatorių ar aušintuvų? Tais, kur išspaudžia iki 145-149 lm/W? Pvz. Cichiros 120 cm+60 cm arba 2x 90 cm? Arba dvigubinti tokius (4x A901 Cichiros susukant tarpusavyje).

Please Prisijungti or Sukurti sąskaitą to join the conversation.

Daugiau
prieš 7 m. 10 mėn. #24549 nuo Andrius1111
Andrius1111 atsakė į temą: planuojamas akvariumas, reikia patarimų
Markox teisingai pasakė- akvos centre tipo sumpas/šachta bus žiaurus hemorojus... Geriau tada šone.
Bet pasakykite, kodėl ne po akva sumpas? Dėl drėgmės? Dėl to, kad spintelėje bus daiktų saugykla? Norėtųsi motyvų, tskant.

Please Prisijungti or Sukurti sąskaitą to join the conversation.

Daugiau
prieš 7 m. 10 mėn. #24550 nuo Andrius1111
Andrius1111 atsakė į temą: planuojamas akvariumas, reikia patarimų
Dar: toks sumpas neatliks sumpo vaidmens, visi sumpo pliusai dingsta ir lieka galvos skausmas.

Please Prisijungti or Sukurti sąskaitą to join the conversation.

Daugiau
prieš 7 m. 10 mėn. #24551 nuo ramashka
ramashka atsakė į temą: planuojamas akvariumas, reikia patarimų
sumpas pagal mano idėją turi būti viduryje, nes akvariumas bus žiūrimas iš 3 pusių, todėl šoninį atmetu, nors pritariu kad būtų lengvesnis variantas. Dėl sumpo spintelėje, nei dėl pigumo nei dėl brangumo, tiesiog pati nesugabėsiu, o vyras nepadės montuoti. Be to nesinori skylių gręžti, kažkaip bijau aš tų sumpų. Padarysiu ką netaip, šviesa dings ir amen, vanduo namie.

dėl vandens paėmimo, gali būti tik iš priekio, be tų šoninių. Tik neišmastau kaip tą persipilantį gražiai per vidurį pritaikyti. Kaip daromas šone maždaug domėjausi, bet centre... Nebent daryti du veidrodinius sumpus tokius kaip šoninius tik centre.

turiu laiko viską apgalvoti, todėl ir suku galvą kaip čia ką išmasčius.

beje, didelis ačiū už patarimus, tikrai padeda mintis susidėlioti :smilehug

Please Prisijungti or Sukurti sąskaitą to join the conversation.

Daugiau
prieš 7 m. 10 mėn. - prieš 7 m. 10 mėn. #24552 nuo Pukudza
Pukudza atsakė į temą: planuojamas akvariumas, reikia patarimų
Kas dėl ramybės - sumpas apačioj ir overflow boxas, nereikia grežti ir jokio šanso užpylimui. minusai dėl užsiorinimo ir galbūt našumo. Ir kai akva toks siauras ar netruks vaizdo gylio ties juo ? Pas mane kubikas 40 gylio su sumpu, parodinė dalis gaunas 40 cm aukscio ir 30 cm gylio, na mažai. ir jeigu bus standumo juostos, tai ka nors išimt iš sumpo bus absoliutus hemorojus, nuotraukoj prisegto jeigu reiktu prieit prie pompos tik iš priekio ir dar būtų ~10 cm aukštesnis - klausimas ar pasiekčiau, o spėju mano rankos su beveik 1,90 ūgiu truputį ilgesnės negu tamstos :)
Paskutinis taisymas: prieš 7 m. 10 mėn. nuo Pukudza. Priežastis: Kazko neprisisega, foto mano kubiko temoj yra.

Please Prisijungti or Sukurti sąskaitą to join the conversation.

Daugiau
prieš 7 m. 10 mėn. #24553 nuo greedy
greedy atsakė į temą: planuojamas akvariumas, reikia patarimų
Kuriam aukšte gyvenat?Kas už sienos galinės kokios patalpos?

Please Prisijungti or Sukurti sąskaitą to join the conversation.