Tirpsta kriptokorinos

Daugiau
prieš 6 m. 9 mėn. #27294 nuo tomzmt
tomzmt tema: Tirpsta kriptokorinos
Akvariumui pusantro mėnesio, startavo kaip low tech.
Turis: 240l (120x40x50h);
Gruntas: granito skalda, pogrunčio nėra;
Apšvietimas: 2 x 54W T5, 6 valandos per dieną su 2 valandų pertrauka.
Vanduo iš čiaupo maišomas per pus su osmose, pagal JBL lašelinius testus kH 10, gH 6, pH tarp 7,5 - 8,0 (testas senas, tad rodmuo gali būti nepatikimas.)

Augalai pagrinde letai augantys: kelios rušys kriptokorinu, samanu, microsoriumu, anubiasu (visi is seno setuppo kuris kelis metus buvo beveik neprižiūrimas (netrešiama, vanduo nekeičiamas, augalai neretinami, tik kartais pašeriamos kelios likusios žuvys).

Starto metu kriptokorinom po šaknimis buvo pakišta vimi botom long lasting. Pirmą mėnesį trešiama nebuvo, antrą mėnesį lašinama vimi micro (4 paspaudimai per dieną) ir skysta anglis (4 paspaudimai per dieną). Augalai lėtai, bet auga, akmenys ir seni anubias lapai per rirma menesį pasidengė taškiniu žaliu dumbliu (kažkiek žalio taškinio ant senų anubias lapų jau buvo ir prieš startą), kitų dumblių nėra. Taškinis manau dėl šviesos pertekliaus, bet sumažint galimybės nėra. NO3 laikosi apie 20ppm, P04 0,2ppm.

Praitą savaitę įsigijau CO2, paleidau palengva, 30 burbulų per sekundę, leidžiamas tik kartu su apšvietimu. Dropchekeris žalias, ph JBL testas rodo apie 7,5. Po poros dienų pradėjo tirpti kriptocorinų lapai. Greičiausiai dėl pasikeitusio pH.

Ar buvo galima to kažkaip išvengti, ar čia visada taip su kriptokorinom augusiom ilgai be CO2 ir vėliau jo gavus?

Please Prisijungti or Sukurti sąskaitą to join the conversation.

Daugiau
prieš 6 m. 9 mėn. #27295 nuo EdvinasK
EdvinasK atsakė į temą: Tirpsta kriptokorinos
Greičiausia, kad to išvengti nebuvo galima. Kriptos labai jautrūs vandens parametrams augalai, nors gali taip ir neatrodyti. Su kai kuriom rūšim būna, kad net pakeitus daugiau vandens nei įprastai, jos nutirpsta.
Aš siūlyčiau pamėgint fosfatus pakelt iki 1 ppm, gal padės kovot su taškiniu; tą daryti ne iš karto, o per savaitę kelt po 0,2 ppm ir stebėt ar nieko blogo nesidaro.

Please Prisijungti or Sukurti sąskaitą to join the conversation.

Daugiau
prieš 6 m. 9 mėn. #27296 nuo nitis
nitis atsakė į temą: Tirpsta kriptokorinos
O akvariume yra minkštinamas vanduo??. Kripta dažnai nutirpsta jei iš kieto vandens sodinama į minkštą ( tai galioja povandeniu augintoms formoms).

Esamu atveju jei šaknys sveikos ji tikrai atžels.

Niekada nesigailėk dėl to ką padarei - gailėkis dėl to, ko nepadarei!!!!!!!!!!!!!!

Please Prisijungti or Sukurti sąskaitą to join the conversation.

Daugiau
prieš 6 m. 9 mėn. #27297 nuo tomzmt
tomzmt atsakė į temą: Tirpsta kriptokorinos
Dabar vanduo skiedžiamas 1:1 čiaupas/osmose, bet suminkštintas buvo palaipsniu. Starto metu visas tūris buvo užpildytas 100% čiaupo vandeniu ir poto kas savaite 20% turio buvo keičiama 1:1 čiaupas/osmose. Kriptokorinos netirpo. Tirpti pradėjo tik paleisdus CO2. Kad atžels tai faktas, tik tiek, kad kol tai įvyks teks tenkintis ne kokiu vaizdeliu :)

Iki šiol macro nepyliau visai, NO3 20ppm ir P04 0,2ppm laikėsi stabiliai be papildomo trešimo. Pradėjus leisti CO2 turėtų kristi, tada pradėsiu ir dozuot. Tirpalus turiu pasišuošęs.

Please Prisijungti or Sukurti sąskaitą to join the conversation.