Padėkite,akvariume bėdos

Daugiau
prieš 8 m. 10 mėn. #17155 nuo Aira2
Aira2 tema: Padėkite,akvariume bėdos
Sveiki,neseniai startavome akvariumą :) .Prieš tris mėnesius paleistas.Viskas lyg ir buvo gerai,bet vėlaiu ėmė nykti augalai,viskas pasidengė kažkokiomis rudomis apnašomis :S .Kiek teko internete skaityti,panašus į rudadumblį .Negana to,dar žuvys ėmė augalus draskyti.Pusė išplaukė ir pusė nupuvo :??? .Vandenį keičiame kas dvi savaites,akvariumas JUWEL firmos,240 l talpos.Gyventojai - 5 skaliarai, 2 botijos klounas, 2 lialiusai , 15 neonų .
Beje pastaruoju metu kažkaip viena skaliarija pasidarė neaktyvi .Tiesiog labai vangi.
Tupi kampe ir nieko nesidomi .Nustojo ėsti.Nežinau kas jai gali būti,bet numanau - tai atsitiko po to,kai bandėme pilti chemijos nuo dumblių .Dar viena versija,kad persivalgė.Spėju,kad bus persiėdusi ,mes botijos klounus dapirkome,kai jau buvo skaliarijos,tai kai botijas maitinome,jos nepastebėjo tabletės ir skaliarijos suėdė ( taip tęsėsi kelias dienas,kol botijos išmoko apginti savo maistą nuo skliarų ) .Gali būti,kad kai jau mažai tos tabletės beliko,ta skaliarija prarijo tą tabletę .Gal dėl to persiėdė ir dabar jai blogai.Na čia viena ir mano sugalvotų galimų versijų Ką daryti su ta skaliarija,jei tai ne nuo dumblių,o šiaip liga,gali atsitikti taip kad apkrės visą fauną?
Išanksto ačiū už pagalbą,prašau,patarkite ką daryti :??? :dry: .
Pridėsiu dar nuotraukų :smiley .
Čia matosi rudadumbliu apsinešę augalai,stiklai,bei akvariumas po tvarkymo ir mano žuvyčių chebrytė :) .
P.S. Negana to,kad prieš nepilną savaitę tvarkiau akvą,jau dabar nešasi rudomis apnašomis stiklai ir gruntas.Ką daryti :??? :dry: .

Please Prisijungti or Sukurti sąskaitą to join the conversation.

Daugiau
prieš 8 m. 10 mėn. #17159 nuo Tuomce
Tuomce atsakė į temą: Padėkite,akvariume bėdos
Aira, pirmiausiai forumiečiams reikia informacijos apie akvariumą, jo priežiūrą ;)
Parašyk koks apšvietimas, kiek laiko šviesa, ar akvariumas tręšiamas ir kaip atliekamas vandens keitimas, kiek jo keičiama, gruntas nusiurbiamas nuo nešvarumų ir t.t

P.S info forumiečiam, tai labai jaunas žmogus (slapyvardį žinau iš kito forumo), tad turėkit kantrybės :wink

Please Prisijungti or Sukurti sąskaitą to join the conversation.

Daugiau
prieš 8 m. 10 mėn. #17201 nuo Esta
Esta atsakė į temą: Padėkite,akvariume bėdos
Apie skaliariją-galiu pasakyti tik tiek,kad tai tikrai ne nuo persiėdimo,o liga.Serga tavo žuvytė,susirgo turbūt nuo jai netinkamų gyvenimo sąlygų akvariume,blogų vandens parametrų ir t.t.Daugiau apie ciklidų gydymą gali pasiskaityt kitam forume cichlasoma.lt/forumas/cichlasoma/viewforum.php?f=18

Please Prisijungti or Sukurti sąskaitą to join the conversation.

Daugiau
prieš 8 m. 10 mėn. #17204 nuo Aiskauda
Aiskauda atsakė į temą: Padėkite,akvariume bėdos
Aira, atsakyk čia į tokius klausimus:
1. Kaip dažnai keičiate akvariumo vandenį ir po kiek maždaug?
2. Kiek akvariume yra lempų ir kiek valandų dega?
3. Ar pilate kokias trąšas į akvariumą augalams ar kokią kita chemija? Jei taip, tai kokių (pavadinimai) ir kiek (mililitrai).
4. Ar filtras veikia visą parą? Kaip dažnai plaunate? Gal žinai markę/pavadinimą - parašyk.
5. Akvariumo startavimo metu ar buvo po akmenukais ant dugno piltas koks pogruntis specialiai augalams ar ne?
6. Ar po starto iki dabar buvo daromi kokie nors vandenuko testai (NO2 - nitritai, NO3 - nitratai, PO4 - fosfatai, Fe - geležis)?

Iš pateiktų nuotraukų kol kas galima tik tiek pasakyti:
Šiek tiek per stambūs akmenukai augalams. Smulkesni geriau.
LABAI mažai augalų akvariume. Akvariumą reikia apsodinti kuo TANKIAU. Augaliukų ieškokite turguje arba sekite/rašykite skelbimus šiame forume - tai tiesiog pigiau nei parduotuvėje. Prašykite ir rinkitės nereiklius, nelepius augalus pradedantiesiems. Paskui rašykite čia - mokinsimės augalus auginti ;)
Rudadumblis - jauno ir neįsivažiavusio akvariumo palydovas. Su laiku praeina. Tik vat, pas jus jau 3mėn praėjo... Įtarimas, kad akvariume neįibėgėjęs nitro ciklas.

Taigi, atsakykit į klausimus, sulauksite daugiau patarimų.
The following user(s) said Thank You: bulduri, Aira2

Please Prisijungti or Sukurti sąskaitą to join the conversation.

Daugiau
prieš 8 m. 10 mėn. #17207 nuo Aira2
Aira2 atsakė į temą: Padėkite,akvariume bėdos
Bandau atsakyti :)
1. Keisdavome kas 2 savaites,bet dabar pradėjome dažniau - kas savaitę.Keičiame maždaug 20 % vandens.
2. Lempos yra 2 po 54 w .Anksčiau degdavo labai ilgai - po 12 valandų,bet dabar sutumpinome - dega iki 10 val.
3.Pilame į akvariumą JBL koncentruotas trąšas .Po 3 lašiukus kasdien. Dar naudojome NITRIDAC gerujų bakterijų,bet dabar jau nebeturime ir nebenaudojame ( baigėsi ) .
4.Filtras ir šildytuvas veikia visą parą. Filtras,šildytuvas yra JUWEL firmos ( ir akvariumas JUWEL rio 240 l - visas komplektas ,aišku,dar oro kompresorius yra dapirktas TETRA firmos) .Keičiame kempines kaip parašyta instrukcijoje :smiley ( Pirmą vatos sluoksnį keičiame kas savaitę , antrą pas mus nitritų šalinimo kempinė,kol kas ją keitėme tik vieną kartą ir t.t. ).
5. Pogrunčio nepylėme.
6. Jokių testų nedarėme ( Žiauriai didelės tų testų kainos ) .

Please Prisijungti or Sukurti sąskaitą to join the conversation.

Daugiau
prieš 8 m. 10 mėn. - prieš 8 m. 10 mėn. #17226 nuo Aiskauda
Aiskauda atsakė į temą: Padėkite,akvariume bėdos
1. Kaip ir gerai
2. Čia galimos variacijos pagal situaciją. Jums manau užtektų 8-10 val. Galima su pertraukomis. Pvz. ryte 0,5-1val. kol pašeriate žuvis (jei šeriate ryte) ir tarkim nuo pietų iki vakaro 8-9val. Tikiuosi laikmatį turite? Nejunginėjate rankiniu būdu? Pastovumas akvariume svarbu.
Dar dėl šėrimo: šerkite 1-2 kartus dienoje pagal taisyklę - per 5min įberto maistelio turi nelikti. Jei dar lieka ir žuvys nesuėda - kitą kartą duokite mažiau.
3. Neaišku kas per trąšos. Nurašykite nuo pakuotės pavadinimą. Dozavimas 3 lašiukai - kažkokį įtarimą kelia. Nitridac bakterijos pradedantiesiems gerai. Paskui, kai akvariumas įsivažiuoja, galima ir nebenaudoti.
4. Šildytuvą nustatykite 25C. Tokia temperatūra tinka daugumai žuvų ir augalų. FILTRAS: vata prafiltruoja smulkias daleles, tačiau greit užsikemša filtras. Manau pabandykite ją išimti ir nenaudoti. Kempinių keisti NEREIKIA! Kol iš filtro išbėga normali vandens srovė (kol žymiai nesumažėja) - pamirškite filtrą. Nekiškite nagų prie jo. Jūs išplaunate visas naudingas bakterijas apsigyvenusias filtre. Neįsivažiuoja nitrociklas. Ir tik kai matysite, kad bėga silpna srovė - tuomet praplaukite kempines (bet neypač nuoširdžiai, tegu dar plaunant lieka kiek nešvarumų). Tuomet po plovimo galite panaudoti Nitridac. Aš prie saviškio lendu kartą, max du per metus.
5. Aišku.
6. Testus galima pasidaryti akvaparduotuvėje. Pvz. Šiauliuose Amanija Dvaro gatvėje daro vandens testus - testo kaina ~1eur. Jums patarčiau NO2, NO3, PO4 ir Fe. Taigi ~4eur. Tai padėtų orientuotis ko yra vandenyje.

Dabar apie augalų augimą. Už lango pavasaris, padaryk bandymą: paimk vazoną, įberk skaldelės tokios pat kaip akvariume ir pasodink augalą (pvz pienę). Palaistyk kartais. Kaip manai kiek laiko ji augs ir bujos? Esmė mano parašymo paprasta: kaip ir visiems gyviems sutvėrimams, augalams reikalingas maistas. Augalų maistas yra trąšos.
Trąšos skirstomos į MAKRO (NPK - N azotas, P fosforas, K kalis) ir MIKRO (Fe geležis, Cu varis, B boras ir t.t). Makro todėl, kad augalai suvartoja didesnį kiekį. Kaip mums mėsa :) Mikro - todėl kad jų augalams reikia mažiau - kaip prieskoniai mėsai ar vitaminai daržovėse prie mėsos.
Taigi šių elementų grunte arba/ir vandenyje turi būti tam tikri kiekiai. Daugumoje atvejų jų akvariume užtenka savaime - yra šiek tiek vandentiekio vandenyje, bakterijos perdirba žuvų ekskrementus, nesuėsto maistelio likučiai pūna, augalų seni lapai ir pan. Akvariumas pas jus šviežias, grunte nieko nėra, žuvys dar nespėjo trąšos pridaryti, o kiek ir ko yra vandenyje - neaišku. Užtat augaliukai ir spyriojasi. (Tik nesugalvokite pilti gėlių trąšų! Kokias naudoti - atskira tema)
Viską ką čia išdėsčiau jau ne kartą apkalbėta forume. Skaityk, ieškok, naudokis forumo paieška. Peržiūrėk forumo straipsnių skiltį (meniu viršuje).

P.S. ir pasisodinkite daugiau augalų! Fotografijoje ..004.jpg matosi augalas echinodorusas. Jis išvysto galingą šaknyną ir pagrinde maitinasi per šaknis (kitos augalų rūšys formuoja mažesnes šakneles, bet labiau maitinasi per lapus). Tačiau jūsų plikame grunte jo šaknys be darbo ir tuo pačiu be maisto. Jei rasite nupirkite ir pakiškite po šaknimis molio rutuliukų kad ir tos pačios JBL firmos
Paskutinis taisymas: prieš 8 m. 10 mėn. nuo Aiskauda.

Please Prisijungti or Sukurti sąskaitą to join the conversation.

Daugiau
prieš 8 m. 10 mėn. #17229 nuo Aira2
Aira2 atsakė į temą: Padėkite,akvariume bėdos
Aiskauda, mes turime tokios pačios firmos trąšas,tik skystu pavidalu.
Štai nuotrauka :)
Priedai:

Please Prisijungti or Sukurti sąskaitą to join the conversation.

Daugiau
prieš 8 m. 10 mėn. #17230 nuo Aira2
Aira2 atsakė į temą: Padėkite,akvariume bėdos
Bet mes junginėjame rankiniu būdu :unsure: .Tiesiog apytiksliai ryte įjungiame,o vakare išjungiame,laikmačio neturime :dry: .

Please Prisijungti or Sukurti sąskaitą to join the conversation.

Daugiau
prieš 8 m. 10 mėn. #17231 nuo Karoluks
Karoluks atsakė į temą: Padėkite,akvariume bėdos
Laikas įsigyti, tiek Jums bus paprasčiau tiek ir akvariume pastovumas atsiras.

Senas žvejys, bet tik pradedantysis akvamanas!

Please Prisijungti or Sukurti sąskaitą to join the conversation.

Daugiau
prieš 8 m. 10 mėn. #17237 nuo Aira2
Aira2 atsakė į temą: Padėkite,akvariume bėdos
Na matyt reiks geriau žiūrėti į laikrodį :) , gera žinia kad skaliariukė po truputėlį atsigauna,po truputį pradeda domėtis maistu :dance ,tikiuosi viskas bus gerai.
Ir dar - neseniai nusipirkau kriptorinu,ir jos pradėjo gelsti. Galima sakyti iš 4 krūmų beliko žali tik du.
Gal joms čia pradinis stresas ar kažkas negerai? :unsure: .
Mes naudojame trąšas JBL FERROPOL 24 , pilame 3 arba 4 lašiukus per dieną.Ar šios trąšos geros ir ar tinka?
Lyg žinau tokį aceleratorių,tai lyg tas CO2,kur augaliukus skatina greičiau augti ir naikina dumblius,ar patartumėte jį pirkti? Kaina 4 EUR :???

Please Prisijungti or Sukurti sąskaitą to join the conversation.

Daugiau
prieš 8 m. 10 mėn. #17243 nuo Aiskauda
Aiskauda atsakė į temą: Padėkite,akvariume bėdos
JBL FERROPOL 24 - tai mikroelementinės trąšos. Dozuojate teisingai. O dabar dar kartą įdėmiai paskaityk ką rašiau.

Please Prisijungti or Sukurti sąskaitą to join the conversation.

Daugiau
prieš 8 m. 10 mėn. #17244 nuo Aira2
Aira2 atsakė į temą: Padėkite,akvariume bėdos
Gerai,perskaitysiu.Suradau ragalapio skelbimą,susitariau,tad pas mus atkeliaus ragalapis neužilgo :dance .Bet ištikrujų truputį baugu,nes kai pirmomis akvariumo paleidimo savaitėmis jį turėjome - ragalapis nugeltonavo ir pabiro spygliukai. Tikiuosi šįkart taip netutiks :unsure: .
Dėl vandens testų.Pasidomėjau ir suradau kad juos daro AKWAMANIJA :) ,tai vienas parametras kainuoja 60 euro centų.Manau kokius tris pasidarysime ( atmesime NO2 ,manau užteks NO 3 ar ne? ) .

Please Prisijungti or Sukurti sąskaitą to join the conversation.